Tuesday, March 20, 2012

Melawan lupa

Oleh Zulhabri Supian
“Masa lalu adalah lembaran sejarah dan terselip sebuah ingatan yang hendak selalu mengantarkan kita untuk bisa duduk bersama saling menemani dan memahami, kemudian untuk dapat meletakkannya dan merefleksikan atas apa yang telah terjadi. Bila mungkin menjadikan sebuah titik bias dalam semua bentuk kegiatan kita. Buat semua yang telah pernah hadir disini untuk berbagi, sediakanlah selalu ruang dalam hatimu untuk sebuah lembaran ingatan yang hampir terhapuskan untuk belajar bersama agar sejarah yang buruk tidak terulang di masa depan”
Ayat di atas merupakan pengenalan rasmi sebuah komuniti yang berpusat di Denpasar, Bali iaitu Komunitas Taman 65. Menurut salah seorang aktivis di Taman 65, Ngurah Lengkonk Termana, “Taman 65 selain tempat melepak teman-teman, turut diadakan penayangan filem, gig, diskusi dan sebagainya sekitar isu pembantaian di Indonesia 1965/1966 terutama di Pulau Bali”.

Dikutip dari Wikipedia, “Pembantaian di Indonesia 1965-1966 adalah peristiwa pembantaian terhadap orang-orang yang dituduh komunis di Indonesia pada masa setelah terjadinya Gerakan 30 September di Indonesia. Diperkirakan lebih dari setengah juta orang dibantai dan lebih dari satu juta orang dipenjara dalam peristiwa tersebut. Pembersihan ini merupakan peristiwa penting dalam masa transisi ke Orde Baru: Partai Komunis Indonesia (PKI) dihancurkan, pergolakan mengakibatkan jatuhnya presiden Soekarno, dan kekuasaan selanjutnya diserahkan kepada Soeharto”.

Pada khamis lalu, 23 Februari saya berkesempatan mengikuti pertemuan bersama mangsa-mangsa pembantaian 1965/1966 yang terjadi di di sebuah kampung yang letaknya berdekatan dengan tempat pelancongan ternama di pulau Bali. Pertemuan itu diatur oleh Institut Sejarah Sosial Indonesia (ISSI), Lembaga Studi dan Advokasi Masyarakat (ELSAM) dan Komunitas Taman 65.

Menurut Razif, salah seorang aktivis ISSI, “kami melakukan penelitian tentang peristiwa 1965 sejak tahun 2000 dengan kerjasama ELSAM melaui metode sejarah lisan dan pertemuan di kampung ini merupakan kesinambungan atas kerja penelitian kami selama ini. Kami juga telah menerbitkan 2 buah buku berkisar peristiwa 1965 iaitu, Tahun yang Tak Pernah Berakhir (2004, kumpulan esai) dan Dalih Pembunuhan Massal (2008, John Roosa).

Pertemuan yang diadakan di rumah Bapak Made (bukan nama sebenar dan salah seorang mangsa yang dipenjara) itu dihadiri sekitar belasan mangsa langsung atau tidak langsung persitiwa tersebut. Sesi pertama bermula dengan pengenalan diri dari pihak ELSAM, ISSI, Taman 65 dan saya sendiri dan seterusnya dari pihak mangsa.

Bapak Made menceritakan pada saat kejadian berlaku beliau aktif sebagai aktivis buruh di Serikat Sekerja untuk pekerja bank milik negara di Jakarta dan dipenjara selama 6 bulan. Setelah dibebaskan beliau pulang dan mendapati dari 18 keluarga di kampungnya, 3 keluarga dibunuh dan 11 keluarga dipenjarakan kerana disyaki ahli dan simpatisan PKI.

Tambah Bapak Made, pembantaian ini sangat tragis kerana kerap terjadi mangsa yang dibunuh itu nama mereka diberi oleh kaum keluarga atau penduduk kampung sendiri yang dikeranakan juga atas faktor peribadi. Maka yang menjadi mangsa bukan sekadar ahli atau simpatisan PKI, tetapi mangsa perbalahan individu di antara keluarga dan penduduk kampung. Tambah beliau lagi, kadangkala si pelaku pembunuhan terdiri dari kaum keluarga atau sanak saudara dan si pelaku juga diancam sama ada membunuh atau jika tidak dibunuh.

Salah seorang anak mangsa yang bapanya dibunuh, Nyoman (bukan nama sebenar) menambah bahawa pembantaian yang terjadi merupakan permainan politik Soeharto yang licik dengan secara bertahap menghapuskan tokoh masyarakat, intelektual, pemikir, seniman baik mereka PKI atau tidak kerana tokoh-tokoh seperti ini berpotensi mengancam kekuasaan beliau nantinya. Bapa beliau merupakan seorang seniman gamelan yang cukup terkenal dan sempat diundang ke Czechslovakia dan Soviet Union, malah bunyi gamelan warisan beliau yang dimainkan di balai banjar (seperti pejabat JKKK) yang terletak bersebelahan mengiringi hampir seluruh pertemuan kami.

Sesi seterusnya disambung dengan pembentangan atau perkongsian cerita dari pihak ISSI tentang perjalanan penelitian yang telah mereka lakukan sejak tahun 2000 bersama para mangsa di belahan Indonesia yang lain seperti di Solo dan Palu seraya menjelaskan bahawa mangsa di Bali tidak terpisah dan bersendirian dalam usaha mengungkap kebenaran dan keadilan di dalam persitiwa ini.

Pihak ISSI turut menyatakan bahawa hasil penelitian mereka telah diserahkan kepada Komisi Nasional Perempuan (Komnas Perempuan) seterusnya diserahkan pula kepada Presiden SBY untuk tindakan lanjut. Tambah ISSI, apa yang diingini kebanyakan mangsa tidak banyak, cuma tiga iaitu pengungkapan sejarah yang sebenar, pengemaskinian sejarah yang diajar di sekolah tentang persitiwa tersebut dan anak-anak mereka tidak didiskriminasi di sekolah.

ELSAM pula berkongsi bagaimana perjuangan menuntut pembenaran sejarah peristiwa 1965 diungkap dalam bentuk kesenian dengan diadakan kegiatan konsert Hak Asasi Manusia menampilkan band tersohor dari Bali, Superman is Dead di Taman Ismail Marzuki pada 2010, pameran lukisan, seni grafiti di jalanan dan penerbitan tulisan-tulisan kreatif di dalam bentuk buku.

Sesi terakhir secara santai diadakan pendiskusian dan saya sempat diminta memberi analisa banding di antara Malaysia dan Indonesia. Secara umum saya mengatakan bahawa di Malaysia pembantaian golongan kiri/komunis dilakukan lebih awal sebelum kemerdekaan iaitu pada 1948 dicapai berkat kerjasama penjajah British dan elit politik Umno pada waktu itu, sedangkan di Indonesia euforia rakyat menumbangkan penjajah Belanda pada 1945 menghilangkan sejenak kiri atau kanan ideologi politik demi sebuah kemerdekaan.

Tambah saya, menariknya tatkala tokoh-tokoh tertinggi PKI/gerakan kiri dihilangkan terus nyawanya, sebaliknya pula tokoh-tokoh tertinggi PKM/gerakan kiri masih terus bebas walaupun tidak di tanah air dan untungnya kami generasi muda di Malaysia beroleh peluang untuk membaca buah fikiran mereka yang diterbitkan dalam bentuk buku dan filem seperti “Sepuluh Tahun Sebelum Merdeka” dan “Revolusi 48” yang disutradarai oleh Fahmi Reza.

Agen pelupaan

Semasa zaman pemerintahan Soeharto, buku teks sejarah sekolah di Indonesia mengajarkan bahawa peristiwa G30S merupakan percubaan kudeta yang dituduhkan kepada Partai Komunis Indonesia dan ramai yang masih percaya kepada versi ini hingga sampai sekarang.

Meskipun begitu semakin ramai generasi muda yang cuba melihat semula peristiwa ini dengan membaca pelbagai buku kontra kepada versi pemerintah Soeharto yang mudah didapati di kedai-kedai buku, terima kasih kepada Mahkamah Konstitusi yang memutuskan mencabut Undang-undang nomor 4/PNPS/tahun 1963 yang membolehkan Kejaksaan (peguam negara) melarang buku. Versi sejarah mana yang benar hanya keberanian politik dan masa menentukan.

Namun harus diingat, sejarah sebagai ilmu pengetahuan tidak mampu menjamin adanya kebenaran tunggal. Sejarah memberikan ruang bagi setiap pihak untuk memberikan makna yang berbeza pada satu fakta yang sama.

Sampai saat ini di seluruh Indonesia pembicaraan sekitar peristiwa ini masih menjadi isu sensitif. Maka tidak menghairankan tatkala Taman 65 berinisiatif untuk membuka jalan kepada pembenaran sejarah, usaha mereka dipandang negatif dan dikritik atas pelbagai alasan, baik rasa trauma yang masih menebal dan rasa keselesaan yang dikecapi kini.

Banyak korban 65 yang memilih untuk melupakan peristiwa ini setelah kesuksesan hidup yang akhirnya berhujung pangkal terjadinya ruang kosong di antara generasi tua dan generasi muda. Ini sangat disayangkan tentunya kerana korban turut menjadi agen pelupaan negara. Soalnya bagaimana generasi muda mampu ke depan sekiranya sejarah lampau mereka ditutup-tutupi.

Meskipun begitu ada khabar baik seperti dilaporkan akhbar Kompas, 19 Februari 2012. Disana Presiden SBY mengisyaratkan akan bersedia meminta maaf atas kes pelanggaran hak asasi manusia (HAM) yang terjadi di masa lampau. Hal ini muncul ditengah pertemuan Komisi Untuk Orang Hilang dan Korban Tindak Kekerasan (Kontras) bersama korban dan keluarga korban pelanggaran HAM bertemu anggota dewan pertimbangan Presiden pada hari Jumaat, 17 Februari 2012. Sama ada isyarat beliau akan disertai dengan aksi sekali lagi hanya keberanian politik dan masa yang akan menentukan. Jika ia benar terjadi perlawanan untuk melawan lupa akan menjadi semakin mudah.

Malaysia turut lupa

Bagaimana kita di Malaysia? Kita tidak jauh bezanya dengan Indonesia malah mungkin lebih teruknya. Sehingga kini banyak kes-kes pelanggaran hak asasi manusia belum terungkap, sebut saja Tragedi 13 Mei, Tragedi Memali, Tragedi Kampung Medan dan banyak lagi yang masih tidak dituntaskan sehingga memunculkan bait-bait permusuhan di kalangan rakyat yang bersifat kaum dan agama.

Seperti di Indonesia, melupakan masa lalu yang kelam demi sebuah pekerjaan, rumah dan kereta turut dipegang majoriti rakyat Malaysia barangkali. Sistem pendidikan sejarah yang bersifat hafalan semata tanpa perlu memahami persitiwa yang berlaku dan kaitannya dengan pembinaan negara bangsa dan kemanusiaan menyebabkan majoriti dari kita semua mengabaikan sejarah.

Memahami sejarah terutama pelaku sejarah dengan berbagai kekurangan dan kelebihannya dapat menginspirasi seseorang untuk meraih nilai-nilai universal seperti keadilan, kebenaran, keberanian, toleransi, penghargaan, hak asasi manusia dan lain-lain. Kita juga dapat meneladani perilaku para pelaku sejarah, mengembangkannya menjadi inspirasi dan selanjutnya mengembangkan inspirasi menjadi aspirasi — yakni kita sebagai bakal pelaku sejarah di masa sekarang dan hadapan.
“morally judge historical events according to the standards of human and civil rights; explain the situation in the world today and find out the tendencies of change; acknowledge the traditions, characteristics, values and tasks of our nation and society; values the preservation of historical relics and old buildings; internalise basic democratic value” — (Stearns, Sexas and Weinburg, 2000:247)
Selain memahami sejarah, sudah sampai saatnya anak-anak muda bersama generasi pertengahan dan generasi emas Malaysia untuk turun menulis tentang sejarah baik di bidang politik, sukan, seni budaya, objek dan lain-lain. Jangan sekadar menulis status di facebook dan berkicau di twitter tentang itu dan ini tetapi malas membaca, meneliti apalagi turun padang. Ayuh!

tulisan ini pertama kali tersiar di The Malaysian Insider pada 28 Februari 2012

No comments: