Wednesday, December 12, 2007

Aku dan Famemas di Korat

Hari keempat

11 Disember


Perjalanan hari ini bermula agak lewat sedikit berbanding sebelumnya, terima kasih kepada pengerusi yang sudi memberi kami rehat yang cukup. Hampir jam 10 pagi kami bergerak ke pusat membeli belah terbesar di Korat, The Mall yang juga gelanggang acara sepak takraw yang mana pasukan Malaysia telah menarik diri.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
The Mall


The Mall penuh dengan manusia pelbagai bangsa, rupa dan usia yang mungkin jarang disaksikan jika tidak berlangsungnya Sukan Sea di Korat ini. Penulis sangat setuju dengan langkah Thailand yang memberikan hak penganjuran ini kepada wilayah Nakhon Ratchasima ataupun Korat kerana ia dapat memberikan pendedahan dan pelaung menonton secara langsung kepada penduduk Korat aksi sukan bertaraf tinggi. Sebelum ini peluang sebegini diberikan kepada bandar Chiangmai pada tahun 1995. Penulis berharap kerajaan Malaysia dapat melakukan hal yang sama di masa akan datang kerana langkah seperti ini dapat menyemarakkan minat dan semangat sukan di seluruh pelusuk negara.

Kami diberikan masa sehingga pukul 12.45 tengah hari dan kesempatan ini penulis gunakan untuk melayari internet secara percuma di pejabat Pelancongan Thailand sebelum menikmati makan tengah hari di medan selera bersama Encik Ahmad Siam, Izuan, Jason dan En Lee.

Olahraga

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Antara gadis-gadis comel

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Siew Mei senyum dalam duka

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Atlit olahraga di The Mall

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Aksi tenis, jauh beza dengan aksi Nadal tempoh hari, hehe

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Stadium Utama

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Gerai FBT, official merchandise

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kanak-kanak sekolah, pendedahan awal terhadap sukanPhoto Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Gagah menuju ke dalam stadiumPhoto Sharing and Video Hosting at Photobucket
Mansor aka Tok Moh

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Saya sayang Korat!

Kami tiba di Stadium Utama untuk menyaksikan acara olahraga sekitar pukul 1.15 petang dan diberikan masa selama sejam lagi untuk membeli belah atau nama lainnya aktiviti bebas. Penulis tidak melepaskan peluang ini untuk membeli cendera hati untuk kawan-kawan tetapi malangnya gagal untuk mendapatkan walau sehelai pun t-shirt untuk diri sendiri dek kerana ketiadaan saiz baju yang sesuai.

Sempat menonton aksi tenis yang melibatkan pemain dari Filipina dan Vietnam sebelum meninjau-ninjau pasar yang terdapat di bahagian belakang. Suasana tidaklah begitu meriah berbanding semasa di Manila 2005 dan cuaca yang panas membahang cepat meletihkan diri penulis.

Tepat 2.15 petang kami masuk ke stadium dan seperti kebiasaan, kami membuat kecoh dengan alunan kompang yang lantang dan bunyi hon yang membingitkan berselang seli. Namun begitu penonton-penonton di Korat amat peramah dan seperti teruja apabila dapat melihat orang luar serta turut terhibur dengan gelagat kami. Satu benda yang penulis perhatikan adalah ketiadaan mata-mata yang menjeling liar terhadap wanita seperti mana yang sering terjadi di stadium di Malaysia. Dengan lain kata penduduk Korat amat sopan dan menghormati orang lain.

Di stadium utama ini kami sempat menyaksikan beberapa acara seperti lompat kijang wanita di mana Ng Siew Mei, pemenang pingat emas edisi terdahulu terlepas kilauan emas kepada atlit Filipina di aksi lompatan terakhir. Wajah sugul Siew Mei tidak dapat disembunyikan walaupun kami memberikan slogan-slogan motivasi untuk beliau supaya tidak berasa terlalu kecewa. Kami pada mulanya seperti sudah yakin pingat emas akan digenggam beliau apabila diberitahu rekod kejohanan telah dipecahkan Siew Mei sebaik sahaja memasuki stadium. Acara lain yang melibatkan negara dan memberikan berita duka adalah acara 1500 meter menerusi V Mahnedran yang hanya berpuas hati dengan pingat perak setelah dipintas beberapa meter sebelum garisan penamat oleh pelari dari Vietnam. Sebagai rekod, Malaysia sering menguasai acara ini bermula dengan M Ramachandran dan diteruskan oleh A Munusamy sebelum kita kekosongan atiit yang berkemapuan buat seketika. Berdasarkan kenyataan-kenyatan di dalam media sebelum ini, acara ini merupakan salah satu prospek emas malah diarahkan oleh jurulatih, Hanapiah Nasir untuk tidak beraksi di dalam acara 800 meter untuk memastikan emas di dalam acara ini. Tetapi apa boleh buat nasib tidak menyebelahi beliau dan jangan patah semangat hanya kerana kekalahan ini. Mudah kata, tiada peluang menyanyikan lagu kebangsaan di stadium hari ini.

Lumba basikal

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Josiah Ng

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Atlit lumba basikal wanita yang comel-comel

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Urecca Leow sekadar pingat perak

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Memberi sorakan semangat


Setelah semua acara kecuali heptatlon berakhir, kami bergerak ke velodrom lumba basikal yang terletak bersebelahan untuk memastikan dua emas lagi berada di tangan Malaysia. Setiba di velodrom, suasana berubah seperti biasa dan ketibaan kami tepat pada masanya apabila upacara penyampaian hadiah untuk acara pecut berpasukan lelaki akan dilangsungkan dan peluang ini digunakan sebaiknya untuk mendendangkan lagu negaraku dengan kuat dan bersemangat. Walau begitu, dua aksi akhir yang berlangsung kemudian tidak memberi khabar gembira apabila kedua-duanya tewas dan ditambah lagi dengan sikap Menteri Belia dan Sukan, Azalina Othman yang enggan turun berjumpa kami dan sikap sombong Presiden MNCF, Naim yang membuatkan beberapa individu di dalam Famemas naik angin.

Renang

Tamat aksi yang yang melibatkan negara di velodrom, kami bergegas ke gelanggang akuatik untuk memastikan Malaysia boleh menambah sekurang-kurangnya dua lagi pingat emas dan sebagai balasan perenang negara berjaya berbuat demikian menerusi acara 50 meter dan 200 meter gaya bebas, terima kasih Chui Lai dan Daniel Bego yang memberikan kami dua peluang untuk berkaraoke lagu yang sangat petriotik di stadium. Suasana di gelanggang akuatik bertambah meriah dengan kehadiran kami dan aksi-aksi 'ombak Mexico' berjaya dilakukan dengan kerjasama penonton-penonton dan pasukan sorak Thailand. Seperti semalam, kami di Famemas masih tetap dengan pendirian kami untuk menyuruh penonton senyap tatkala nama Singapura disebutakan dan walaupun ia memperlihatkan sikap tidak professional, tindakan ini terpaksa dilakukan apabila melihat telatah-telatah angkuh dan sombong beberapa pegawai dan penyokong dari Singapura. Itu tidak lagi termasuk polisi mengimport atlit dari negara China yang menyebabkan mereka memungut banyak pingat emas tidak seperi sebelumnya.

Sidang media

Habis di gelanggang akuatik tugas kami untuk menyorak pun berakhir dan hari ini juga adalah hari terakhir pemandu pelancong kami yang sangat baik hati, Ying melakukan tugasnya untuk kami dan akan digantikan dengan seorang lagi pemandu pelancong. Dalam perjalanan pulang kami dan Ying bertukar-tukar lagu perpisahan dengan Ying dan beberapa wakil kami menyanyikan lagu khas untuk dalam pelbagai bahasa dari Tamil, Cina, English, Thai, Jepun dan dialek Kelantan. Suasan sedih walaupun tetap ceria menyelubungi kami, tapi apa buat bertemu dan berpisah adalah sesuatu yang sentiasa akan dilalui.

Semasa makan malam, sessi meluahkan rasa tidak puas hati terhadap Menteri serta sesiapa sahaja baik pemimpin persatuan sukan atau pegawai-pegawai yang bersikap sombong dan angkuh diadakan di hadapan wakil-wakil media yang mengikuti kami.

No comments: